25.03.2014/421
ÜNİVERSİTE SENATOSU KARARLARI
Toplantı Tarihi : 25.03.2014
Toplantı Sayısı : 421
GÜNDEM :
- Geçen toplantı tutanağı.
- Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Müzecilik Bölümü’nde zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfı açılarak 2014-2015 öğretim yılından itibaren 20 öğrenci alınması.
- Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Sosyoloji Bölümünde ikinci öğretim programı açılarak örgün ve ikinci öğretim programlarına 2014-2015 öğretim yılından itibaren 30’ar öğrenci alınması.
- İzmir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Döküm Programında İkinci Öğretim Programı açılması ve 2014-2015 öğretim yılından itibaren 45 öğrenci alınması.
- Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim planında değişiklik yapılması.
- Torbalı Meslek Yüksekokulu bünyesindeki programların öğretim planlarında 2014-2015 öğretim yılından itibaren değişiklik yapılması.
- Bergama Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi taslağı.
- Bergama Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları’nın 16. maddesinde değişiklik yapılması.
- Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları’nın 19. maddesinin 1. fıkrasında değişiklik yapılması.
- Fen Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının 6. maddesinde değişiklik yapılması.
- İşletme Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının bazı maddelerinde değişiklik yapılması.
- Seferihisar Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun “Seferihisar Fevziye Hepkon Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu”na dönüştürülmesi.
- Sosyal Bilimler Enstitüsü Arkeoloji Anabilim Dalı bünyesinde yer alan Klasik Arkeoloji Tezli Yüksek Lisans programı adının “Arkeoloji Tezli Yüksek Lisans” programı olarak değiştirilmesi.
- Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı bünyesinde “Girişimcilik Tezli Yüksek Lisans Programı” ile “Girişimcilik Tezsiz Yüksek Lisans Programı” açılması.
- Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde ikinci öğretim programı açılarak örgün ve ikinci öğretim programlarına 2014-2015 öğretim yılından itibaren 40’ar öğrenci alınması.
Toplantıda BulunanlarToplantıda BulunmayanlarProf.Dr. Mehmet FÜZÜNProf.Dr. A.Murat TUNCAYProf.Dr. Halil KÖSEProf.Dr. Banu DURUKANProf.Dr. Recep YAPARELProf.Dr. Yıldırım ERTUTARProf.Dr. Murat ÖZGÖRENProf.Dr. A.Orhan MAĞDENProf.Dr. Süleyman BAŞLARProf.Dr. A.Güldem CERİTProf.Dr. Mustafa DAŞProf.Dr. İsmail SÖKMENProf. Halil YOLERİProf.Dr. Zühal BAHARProf.Dr. Yusuf KARAKOÇProf.Dr. Öcal USTAProf.Dr. Ömer DUMLUProf.Dr. Yasemin ARBAKProf.Dr. Atilla ORBAYProf.Dr. Ercüment YALÇINProf.Dr. Tülay CANDAProf.Dr. Yunus DOĞANProf.Dr. Hakkı KİŞİProf.Dr. Remzi YAĞCIProf.Dr. Barbaros ÇETİNDoç.Dr. Özlem KÜÇÜKGÜÇLÜProf.Dr. Melda SURProf.Dr. Hüsnü ERKANProf.Dr. Osman KARADENİZProf.Dr. Yeşim Kamile AKTUĞLUProf.Dr. Atilla AKKOÇLUProf.Dr. Kemal ARIProf.Dr. Faik Erdeniz ÖZELProf.Dr. Mehmet ŞEKERProf.Dr.h.c.İbrahim ATALAYProf.Dr. Ayşe OKURYrd.Doç.Dr. Tuğcan GÜLERDoç.Dr. Koray ATİLAProf.Dr. Nur OLGUNProf.Dr. İbrahim ASTARCIOĞLUProf.Dr. Utku UTKULUYrd.Doç.Dr. Nejat KUNProf.Ayhan Kerim GÜRERKDoç.Dr. Didem KARADİBAKProf.Dr. Hüseyin Avni EGELİDoç.Dr. Osman Avşar KURGUNProf.Dr. Alp TİMURProf.Dr. Atalay ARKANProf.Dr. Sacit ÖZERYrd.Doç.Dr. Kadim ÖZTÜRKRaportör Prof.Dr. Can KARACA
Üniversite Senatosu 25.03.2014 Salı günü saat 16.30’da Rektör Prof.Dr. Mehmet Füzün başkanlığında dört üye dışında diğer üyelerin katılmasıyla toplandı.
Prof.Dr. A.Murat Tuncay, Prof.Dr. Banu Durukan, Prof.Dr. Yıldırım Ertutar, ve Prof.Dr. A.Orhan Mağden görevli/mazeretli olmaları nedeniyle toplantıya katılamadılar.
Prof.Dr. Abbas Türnüklü, Prof.Dr. Mehmet Fırat Kutluk ve Prof.Dr.Sema Savcı görevli/mazeretli olmaları nedeniyle Dekan Vekili Prof.Dr. Mustafa Daş Müdür Vekilleri Yrd.Doç. Tuğcan Güler ve Doç.Dr. Didem Karadibak toplantıya katıldılar.
Gündem üzerinde yapılan görüşmeler sonunda 13., 14. ve 15. maddenin ilave edilmesine karar verilerek maddelerin görüşülmesine geçildi.
KARAR 1- Geçen toplantıya ait kararlar okunarak imza edildi.
KARAR 2- Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Müzecilik Bölümü’nde zorunlu İngilizce Hazırlık Sınıfı açılarak 2014-2015 öğretim yılından itibaren 20 öğrenci alınmasınave konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 3- Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Sosyoloji Bölümünde ikinci öğretim programı açılarak örgün ve ikinci öğretim programlarına 2014-2015 öğretim yılından itibaren 30’ar öğrenci alınmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 4- İzmir Meslek Yüksekokulu bünyesinde yer alan Döküm Programında İkinci Öğretim Programı açılmasına ve 2014-2015 öğretim yılından itibaren 45 öğrenci alınmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 5- Mühendislik Fakültesi bünyesinde yer alan Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim planında değişiklik yapılmasına ve bu değişikliğin Fakülte Kurulu’nun 26.02.2014 tarih ve 08/41 sayılı kararında belirtildiği şekilde 2013-2014 öğretim yılından itibaren uygulanmasına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 6- Torbalı Meslek Yüksekokulu bünyesindeki programların öğretim planlarında değişiklik yapılmasına ve bu değişikliğin Yüksekokul Kurulu’nun 13.02.2014 tarih ve 5/5 sayılı kararında belirtildiği şekilde 2014-2015 öğretim yılından itibaren uygulanmasına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 7- Dokuz Eylül Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi’nin Yüksekokul Kurulu’nun 20.02.2014 tarih ve 7/1 sayılı kararında belirtildiği şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
KARAR 8- Bergama Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları’nın 16. maddesinin aşağıdaki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
Stajlar
Madde 16- (1) Öğrencilerin staj yapmaları zorunludur. Staj uygulamalarında Dokuz Eylül Üniversitesi Bergama Meslek Yüksekokulu Staj Yönergesi hükümleri uygulanır.
KARAR 9- Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim ve Sınav Uygulama Esasları’nın 19. maddesinin 1. fıkrasının aşağıdaki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
Sınavlar ve sınavların yapılışı
Madde 19 – (1) Yüksekokulumuzda ortak zorunlu dersler dışında verilen her ders için en az iki ara sınav yapılır. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve Yabancı Dil derslerinin içeriği, kriteri, sınav sayısı ve değerlendirme yöntemleri ise dersi veren birim tarafından belirlenir. Sınavlar kuramsal ve/veya uygulama bölümlerini içerir. Bu bölümlerin not hesaplamasına katkısı, Yüksekokul Kurulunun saptadığı ilkeler çerçevesinde, dersin sorumlu öğretim elemanının teklifi, program başkanının onayı ile belirlenir.
KARAR 10- Fen Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının 6. maddesinin 2. fıkrasının aşağıdaki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
Eğitim-öğretim programları
MADDE 6 –
(2) Fakülte öğrencilerinin öğrenimleri sırasında alacakları zorunlu ve seçimlik derslere ilişkin olarak bir haftanın 5 (beş) eğitim- öğretim gününde yapılan teorik ders ve var ise uygulama ve laboratuar, yarıyıl içi veya yıl içi proje, atölye, diploma çalışması, staj, bilgi ve beceri ve yetkinliklerinin kazandırılmasına dayalı öğrenci iş yükü esas alınır. Öğrenci iş yükü; ders saatlerinin yanı sıra atölye, proje, laboratuar çalışması, ödev, sunum, sınava hazırlık, sınav, iş yeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. Bu eğitim-öğretim yılında lisans programları için ders ve uygulama kredilerinin toplamı yıllık 60 AKTS’dir. Ders saatlerinin toplamının alt ve üst sınırları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen ilke ve esaslara uygun olarak, ilgili bölüm başkanlıklarının önerileri üzerine, Fakülte Kurulu ve Senato tarafından onaylanan eğitim-öğretim programlarında gösterilir. Öğrencinin alacağı zorunlu ve seçimlik derslere ilişkin haftalık teorik ders, uygulama, yarıyıl içi/yıl içi proje, laboratuar, diploma çalışması, staj, atölye ve diğer çalışma saatlerinin haftalık toplam süresi 30 ders saatini aşamaz. Ancak mezuniyet durumundaki öğrenciler 30 ders saatine ek olarak 1 ders alabilirler.
KARAR 11- İşletme Fakültesi Öğretim ve Sınav Uygulama Esaslarının bazımaddelerinin Fakülte Kurulu’nun 10.03.2014 tarih ve 4/1 sayılı kararında belirtildiği şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
KARAR 12- Seferihisar Fevziye Hepkon Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun Seferihisar Fevziye Hepkon Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’na dönüştürülmesine ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 13- Sosyal Bilimler Enstitüsü Arkeoloji Anabilim Dalı bünyesinde yer alan Klasik Arkeoloji Tezli Yüksek Lisans programı adının “Arkeoloji Tezli Yüksek Lisans” programı olarak değiştirilmesi ile öğretim planlarının onaylanmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 14- Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı bünyesinde “Girişimcilik Tezli Yüksek Lisans Programı” ile “Girişimcilik Tezsiz Yüksek Lisans İkinci Öğretim Programı” açılmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 15- Edebiyat Fakültesi bünyesinde yer alan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde ikinci öğretim programı açılarak örgün ve ikinci öğretim programlarına 2014-2015 öğretim yılından itibaren 40’ar öğrenci alınmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.