21.02.2012/394
ÜNİVERSİTE SENATOSU KARARLARI
Toplantı Tarihi : 21.02.2012
Toplantı Sayısı : 394
GÜNDEM :
- Geçen toplantı tutanağı.
- 2012-2013 öğretim yılında üniversitemize alınacak öğrenci kontenjan ve koşullarının belirlenmesi.
- 2012-2013 öğretim yılından itibaren İlahiyat Meslek Yüksekokulunun yeniden eğitim-öğretime başlaması ve Özel Yetenek Sınavı Sistemi ile (50) öğrenci alınması ve İlahiyat Fakültesi İlahiyat Meslek Yüksekokulu Özel Yetenek Sınavı Yönergesi.
- İlahiyat Fakültesi’nde 2012-2013 öğretim yılından itibaren %30 yabancı dille (Arapça) eğitim verilmesi ve öğretim planı.
- Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümüne 2012-2013 öğretim yılından itibaren (30) öğrenci alınması.
- Buca Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü bünyesindeki Zihin Engelliler Öğretmenliği Programına 2012-2013 öğretim yılından itibaren öğrenci alınması ve bu bölümde İkinci Öğretim Programı açılarak öğrenci alınması.
- Üniversitemiz ile Arap Bilim, Teknoloji ve Denizcilik Akademisi arasında akademik işbirliği protokolü yapılması.
- Üniversitemiz ile Tianjin Teknoloji Üniversitesi Denizcilik Fakültesi arasında akademik işbirliği protokolü yapılması.
Toplantıda BulunanlarToplantıda BulunmayanlarProf.Dr. Mehmet FÜZÜNProf.Dr. Ceyhan ALDEMİRProf.Dr. İsmail Hakkı BAHARProf.Dr. İsmail SÖKMENProf.Dr. Alp TİMURProf.Dr. Murat TUNCAYProf.Dr. Halil KÖSEProf.Dr. Atila AKKOÇLUProf.Dr. Mustafa TOPRAKProf.Dr. A.Güldem CERİTProf.Dr. Bayram BAYRAKDARProf.Dr. Serdar KURTProf. Nesrin ÖNLÜProf.Dr. Zühal BAHARProf.Dr. Yusuf KARAKOÇProf.Dr. Öcal USTAProf.Dr. Ömer DUMLUProf.Dr. Atilla ORBAYProf.Dr. Ercüment YALÇINProf.Dr. Tülay CANDAProf.Dr. Ufuk SEMERCİOĞLUProf.Dr. Okan TUNAProf.Dr. Binnur GÜRLERProf.Dr. Besti ÜSTÜNProf.Dr. Melda SURProf.Dr. Hüsnü ERKANProf.Dr. Osman KARADENİZProf.Dr. Mustafa TANYERİProf.Dr. Sacit ÖZERYrd.Doç.Dr. Ahmet MEHMETEFENDİOĞLUProf.Dr. Faik Erdeniz ÖZELProf.Dr. Mehmet ŞEKERProf.Dr.h.c.İbrahim ATALAYDoç.Dr. Gökdeniz NEŞERYrd.Doç. Tuğcan GÜLERProf.Dr. İsmail Hakkı BAHARProf.Dr. Ahmet Münir KINAYProf.Dr. İbrahim ASTARCIOĞLUProf.Dr. Utku UTKULUProf. Ayhan Kerim GÜRERKProf.Dr. Mehtap MALKOÇProf.Dr. Hüseyin Avni EGELİDoç.Dr. Osman Avşar KURGUNProf.Dr. A.Orhan MAĞDENYrd.Doç.Dr. Adil KORUYANProf.Dr. Atalay ARKANDoç.Dr. Celalettin ŞİMŞEKYrd.Doç.Dr. Kadim ÖZTÜRKRaportör Prof.Dr. Can KARACA
Üniversite Senatosu 21.02.2012 Salı günü saat 16.00’da Rektör Prof.Dr. Mehmet Füzün başkanlığında dört üye dışında diğer üyelerin katılmasıyla toplandı.
Prof.Dr. Ceyhan Aldemir, Prof.Dr. İsmail Sökmen, Prof.Dr. Murat Tuncay, Prof.Dr. Atilla Akkoçlu, mazeretleri nedeniyle toplantıya katılamadılar.
Prof.Halil Yoleri, Doç.Dr.Kemal Arı, Prof.Dr. Mustafa Sabuncu, Prof.Abdullah Mümtaz Sağlam, Prof.Dr. Burhan Erdoğan mazeretli olmaları nedeniyle Dekan Vekili Prof. Nesrin Önlü ile Müdür Vekilleri Yrd.Doç.Dr. Ahmet Mehmetefendioğlu, Doç.Dr. Gözdeniz Neşer, Yrd.Doç. Tuğcan Güler ve Doç.Dr. Celalettin Şimşek toplantıya katıldı.
Gündemin yukarıdaki şekilde kabulüne karar verilerek maddelerin görüşülmesine geçildi.
KARAR 1- Geçen toplantıya ait kararlar okunarak imza edildi.
KARAR 2- a)Hemşirelik Fakültesi’nde;
– 2011-2012 öğretim yılından itibaren fakülte olması nedeniyle puan türünün MF-3 olarak değiştirilmesine,
b)Buca Eğitim Fakültesi’nde;
-Coğrafya Öğretmenliği Bölümüne alınacak öğrencilerin puan türünün EA-2 olmasına,
– Bilgisayar Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği Bölümlerine alınacak öğrencilerin puan türünün MF-1 olmasına,
– Kimya Öğretmenliği Bölümlerine alınacak öğrencilerin puan türünün MF-2 olmasına,
-Zihin Engelliler Öğretmenliği Bölümüne YGS-4 puan türünden 30 öğrenci alınmasına, koşullarda 1. ve 46 maddelerin yer almasına,(Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunuldu)
-Zihin Engelliler Öğretmenliği (İÖ) Bölümüne YGS-4 puan türünden 30 öğrenci alınmasına, koşullarda 1.,2. ve 46 maddelerin yer almasına,(Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunuldu)
c)Denizcilik Fakültesi’nde;
-Koşullarından 105., 763. ve 764. maddelerin aşağıdaki şekilde değiştirilmesine;
-Bkz. 105
Bu programa başvurabilmek için Yükseköğretim Kurumunun aradığı bütün koşullara ek olarak; 01 Ocak 2012 tarihi itibariyle 24 yaşından gün almamış olmak (tahsis yaşı kabul edilmez); reşit olmayanlar için veli göstermek; erkek adaylarda 1,65 m. kız adaylarda 1.56 m.’den uzun olmak; Beden Kütle Endeksi Testi sonucunun 18.5 – 29.9 aralığında olması gerekir. Sağlık durumunun denizciliğe elverişli olduğunu belgeleyen, kayıt yaptıracak öğrenci adaylarının Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nden “Gemiadamı Sağlık Yoklama Belgesi” alması gerekir. Adayların sağlık raporunu, yapılacak olan mülakat ve beden yeterliliği testinden önce sınav komisyonlarına ibraz etmeleri, ön kayıtta yapılacak mülakat ve beden yeterliliği testinde başarılı olmaları, Gemiadamları Yönetmeliği’nin Gemiadamı Olabilme Koşulları ile ilgili yasal koşulları sağlamaları gerekir. Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği ve Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği bölümlerinde Beden Eğitimi zorunlu derstir. Bu programa kayıt olan öğrenciler, Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğrenci Kıyafet Yönergesi’ne uygun üniformayı giymek zorundadırlar. Üniformanın temini öğrenciye aittir.
–Bkz. 763.
Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi (DEÜDF) ile Maine Maritime Academy (MMA) uluslararası ortak lisans programları 4 yıl sürelidir. Birinci sınıf eğitiminin güz yarıyılı DEÜDF’de, bahar yarıyılı ise MMA’da yapılacaktır. Birinci sınıf yaz yarıyılında 2 ay sürecek olan ilk Açık Deniz Eğitimi MMA eğitim gemisi “T/S State of Maine” ile yapılacaktır. İkinci sınıf eğitimi güz ve bahar yarıyılları MMA’da yapılacaktır. Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği’nin ikinci sınıf yaz yarıyılındaki Açık Deniz Eğitimi ulusal-uluslararası armatörlerin ticari gemilerinde yapılacaktır. Üçüncü sınıf güz yarıyılı eğitimi DEÜDF’de yapılacaktır. Üçüncü sınıf bahar yarıyılı ile yaz yarıyılı boyunca Açık Deniz Eğitimi ulusal-uluslararası armatörlerin ticari gemilerinde yapılacaktır. Dördüncü sınıf güz ve bahar yarıyılı eğitimi DEÜDF’de yapılacaktır.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nde bir yıllık hazırlık eğitim-öğretim ücreti 7700 TL tutmaktadır. 4 yıllık uluslararası ortak lisans programlarının maliyetlerinin yıllara göre dağılımları: 1. yıl DEÜ’deki eğitimleri için 6250 TL, 1. yıl MMA’deki eğitimleri için (yaz açık deniz eğitimi, mecburi yatılılık sistemine göre barınma, günde üç öğün yiyecek ve sağlık sigortası dahil) toplam yaklaşık 18575 ABD Doları, 2.yıl MMA’deki eğitimleri için (mecburi yatılılık sistemine göre barınma, günde üç öğün yiyecek ve sağlık sigortası dahil) toplam yaklaşık 36372 ABD Doları; 3. ve 4. yıl DEÜ’de ki eğitimleri için 12500 TL’dir. Yurt dışındaki üniversitenin ücreti günün koşullarına uygun olarak her akademik yıl için yeniden belirlenir ve web sitesinden yayımlanır. Uluslararası ortak lisans programları, kız/erkek öğrencilere üniformalı, yatılı düzende (ABD’de) ast-üst ilişkileri içinde gerçekleştirilir. Üniformaların temini öğrenciye aittir.
–Bkz. 764.
Maine Maritime Academy (MMA) ile birlikte yürütülecek olan Denizcilik İşletmeleri Yönetimi uluslararası ortak lisans programlarının süresi İngilizce Hazırlık Sınıfı hariç 4 takvim yılıdır. Öğrenciler, İngilizce Hazırlık Sınıfı, 1. ve 2. sınıfın tamamını Dokuz Eylül Üniversitesi’nde (DEÜ), 3. ve 4. sınıfın tamamını Maine Maritime Academy’de (MMA) geçireceklerdir. Uluslararası ortak lisans programının maliyetlerinin yıllara göre dağılımları; DEÜ’deki bir yıllık Hazırlık eğitim-öğretimi 7700 TL, DEÜ’deki 1. ve 2. sınıf eğitimlerindeki her yarıyıl için 4900 TL, ABD’deki 3. ve 4. sınıf eğitimlerindeki her akademik yıl için (barınma, günde üç öğün yiyecek ve sağlık sigortası dahil) toplam yaklaşık 33616 ABD Dolarıdır.
ç)Fen Fakültesi’nde;
-Bilgisayar Bilimleri Bölümüne MF-1 puan türünden 30 öğrenci alınmasına, koşullarda 4.maddenin yer almasına, (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunuldu)
d)Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda;
–Anestezi Programında yer alan koşullara, 38.ve 87. Maddenin eklenmesine,
-Odyometri Programında yer alan koşullara, 38. maddenin eklenmesine,
-Radyoterapi Programında yer alan koşullara, 38.ve 87. maddenin eklenmesine,
-Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Programında yer alan koşullara, 14.,38.ve 87. maddenin eklenmesine,
-Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Programında yer alan koşullara, 38.ve 87. maddenin eklenmesine,
-Tıbbi Laboratuar Teknikleri Programında yer alan koşullara, 38.ve 87. maddenin eklenmesine,
-Nükleer Tıp Teknikleri Programına 15 öğrenci alınmasına ve koşullarda 38. ve 87.maddenin yer almasına, (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunuldu)
e)Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu’nda;
-Antrenörlük Eğitimi Bölümüne (örgün) 24 öğrenci alınmasına,(Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunuldu)
-Antrenörlük Eğitimi Bölümüne (ikinci öğretim) 24 öğrenci alınmasına,(Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na sunuldu)
f)Üniversitemize bağlı tüm bölüm/programlarda yer alan 17. maddenin kaldırılmasına,
Ayrıca mevcut bölüm/programların öğrenci kontenjanlarının ekteki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
KARAR 3- İlahiyat Meslek Yüksekokulu’nun 2012-2013 eğitim-öğretim yılından itibaren yeniden eğitim-öğretime başlamasına ve Özel Yetenek Sınavı Sistemi ile (50) öğrenci alınmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına; İlahiyat Fakültesi İlahiyat Meslek Yüksekokulu Özel Yetenek Sınavı Yönergesi’nin de ekteki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
KARAR 4- 2012-2013 öğretim yılından itibaren İlahiyat Fakültesi’nde sürdürülen eğitimin % 30 yabancı dille (Arapça) verilmesine, öğretim planının onaylanmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 5- Fen Fakültesi Bilgisayar Bilimleri Bölümüne 2012-2013 öğretim yılından itibaren (30) öğrenci alınmasına, öğretim planının onaylanmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 6- Buca Eğitim Fakültesinin Özel Eğitim Bölümü bünyesindeki Zihin Engelliler Öğretmenliği Programına 2012-2013 öğretim yılından itibaren (30) öğrenci alınmasına, ayrıca bu bölümde İkinci Öğretim Programının da açılarak (30) öğrenci alınmasına, öğretim planının onaylanmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 7- Yurtiçinde ve Yurtdışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik’in 8. maddesi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 05.07.2010 tarih ve 22525 sayılı yazısı doğrultusunda; Üniversitemiz ile Mısır Arap Bilim, Teknoloji ve Denizcilik Akademisi arasında akademik işbirliği yapılmasına ve iki Üniversite arasında hazırlanan Akademik İşbirliği Protokolünün uygunluğuna oybirliği ile karar verildi.
KARAR 8- Yurtiçinde ve Yurtdışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik’in 8. maddesi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 05.07.2010 tarih ve 22525 sayılı yazısı doğrultusunda; Üniversitemiz ile Çin Tianjin Teknoloji Üniversitesi Denizcilik Fakültesi arasında akademik işbirliği yapılmasına ve iki Üniversite arasında hazırlanan Akademik İşbirliği Protokolünün uygunluğuna oybirliği ile karar verildi.