12.02.2002/279

Yayınlanma Tarihi: 28-09-2017

ÜNİVERSİTE SENATOSU KARARLARI

Toplantı Tarihi : 12.01.2002 
Toplantı Sayısı : 
279

GÜNDEM :

  1. Geçen toplantı tutanağı.
  2. Üniversite Yönetim Kurulu Üyesi Prof.Dr. Özcan Dora’nın yaş haddinden emekli olması nedeniyle 2547 Sayılı Kanunun 14/b-7 maddesi uyarınca yeni üye seçimi.
  3. 2002-2003 öğretim yılında Üniversitemize bağlı kurumlara alınacak öğrenci kontenjanları ve koşullarının belirlenmesi.
  4. İzmir Meslek Yüksekokulu “Turizm ve Otelcilik”, “Büro Yönetimi ve Sekreterlik” ile “Bilgisayar Programcılığı” önlisans programlarında 2002-2003 öğretim yılından itibaren 1 yıl süreli zorunlu İngilizce hazırlık sınıfı açılması teklifi.
  5. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim planının 8.yarıyılında seçimlik olarak yer alan “IK 478 Emtia Borsası ve Vadeli İşlemler 2+0” dersi adının “IK 478 Değerlilik Analizleri ve Portföy Yönetimi 2+0” olarak değiştirilmesi teklifi.
  6. Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde yeni anabilim dalları açılması teklifi.
  7. Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü seçmeli dersler listesinde yer alan “ÇEV 436 Çevre Yönetimi 3+0” dersinin kaldırılması teklifi.
  8. Üniversitemiz Öğretim ve Sınav Çerçeve Yönetmeliğine 2 madde ilave edilmesi teklifi.
  9. Beyin Dinamiği Multidisipliner Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin açılması teklifi.

Toplantıda Bulunanlar

Toplantıda Bulunmayanlar

Prof.Dr. Emin ALICI

Prof.Dr. Hasan NERAD

Prof.Dr. N.Ömür ÖZMEN

Prof.Dr. Ertuğrul BENZEDEN

Prof.Dr. A.İrem ÖZKARAHAN

Prof.Dr. Feza AKGÜR

Prof.Dr. Sedef GİDENER

Prof.Dr. Ergün AYBARS

Prof.Dr. Hüseyin ALKAN

Prof.Dr. İbrahim ASTARCIOĞLU

Prof. Cengiz ÇEKİL

Prof.Dr. Nur OLGUN

Prof.Dr. Nilgün MORALI

Prof.Dr. Burhan ERDOĞAN

Prof.Dr. Hakan PEKCANITEZ

 

Prof.Dr. Alp TİMUR

 

Prof.Dr. Hakkı ÖNKAL

 

Prof.Dr. Orhan İÇÖZ

 

Prof.Dr. Emin ALICI

 

Prof.Dr. Halil KÖSE

 

Prof.Dr. Ayşe Şebnem ÖZKAN

 

Prof. Yüksel USLAY

 

Prof.Dr. Azize ÖZGÜVEN

 

Prof.Dr. Sevim ÇİZER

 

Prof.Dr. Ünal NARMANLIOĞLU

 

Prof.Dr. Sadık ACAR

 

Prof.Dr. Ömer DUMLU

 

Prof.Dr. Mehmet Nuri TÜREYEN

 

Prof.Dr. Mustafa ERGÜN

 

Prof.Dr. Erdoğan FIRAT

 

Prof.Dr. Sedef GİDENER

 

Prof.Dr. Cahit HELVACI

 

Prof.Dr. Oğuz ADANIR

 

Prof.Dr. Gül GÜNER

 

Prof.Dr. Ali Nazım SÖZER

 

Doç.Dr. A.Güldem CERİT

 

Prof. Gülser ERYÜMLÜ

 

Prof.Dr. Serap ALPER

 

Prof.Dr. Gülseren KOCAMAN

 

Prof.Dr. Alpaslan USAL

 

Prof.Dr. Osman KARAOĞLAN

 

Yrd.Doç.Dr. M.Ali YAVUZ

 

Raportör Doç.Dr. Selma BAKTIR

 

Üniversite Senatosu 12.02.2002 Salı günü saat 16.00’da Rektör Prof.Dr. Emin Alıcı başkanlığında yedi üye dışında diğer üyelerin katılmasıyla toplandı.
Prof.Dr. Nedim Çakır’ın mazeretli olması nedeniyle yerine Müdür Vekili Prof.Dr. Osman Karaoğlan toplantıya katıldı.
Prof.Dr. Hasan Nerad, Prof.Dr. Ertuğrul Benzeden, Prof.Dr. Ergün Aybars ve Prof.Dr. Burhan Erdoğan rahatsızlıkları nedeniyle, Prof.Dr. İbrahim Astarcıoğlu mazeretli, Prof.Dr. Nur Olgun görevli, oldukları için toplantıya katılamadılar.
Gündem üzerinde yapılan görüşmelerde 2. maddenin ilave edilmesine karar verilerek maddelerin görüşülmesine geçildi.

KARAR 1- Geçen toplantıya ait kararlar okunarak imza edildi.
KARAR 2-
 Üniversite Yönetim Kurulu Üyeliğine Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. İlknur Cöcen 2547 Sayılı Kanunun 14/b-7 maddesi uyarınca oybirliği ile seçildi.
KARAR 3-
 a)Buca Eğitim Fakültesi;
-Coğrafya Öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler Öğretmenliği bölümlerine 2002-2003 öğretim yılından itibaren “EA” puanı ile öğrenci alınmasına,
-Öğretim elemanı yetersizliği nedeniyle İngilizce Öğretmenliği Bölümünde ikinci öğretimin kaldırılmasına,
b)Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekolu;
-Güverte Bölümüne alınacak öğrencilerde aranacak koşullardan 105.maddenin içeriğinin; 
“Madde 105. Bu programa başvurabilmek için yükseköğretim kurumunun aradığı bütün koşullara ek olarak T.C. vatandaşı olmak; 01 Ocak 2001 tarihi itibariyle 22 yaşından gün almamış olmak (tahsis yaşı kabul edilmez); evli veya dul olmamak; reşit olmayanlar için veli göstermek; erkek adaylarda 17 yaş için 1.65m, 18 yaş için 166m, 19 yaş için 1.67m, 20 yaş için 1.68m’den uzun olmak, kız adaylarda 156m’den uzun olmak; boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlıkta olmak; dilinde kekemelik, pelteklik, tutukluk bulunmamak; yapılacak mülakat ve beden eğitimi sınavında başarılı olmak, sağlık durumunun denizciliğe elverişli olduğunu, renk körlüğü ve şaşılık bulunmadığını, her iki kulağının arızasız olduğunu ve Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulunca öngörülen diğer sağlık koşullarına uygunluğunu tam teşekküllü bir hastaneden alınacak heyet raporu ile belgelemek gerekir. Heyet raporunda “Denizci olmasında bir sakınca yoktur” ifadesinin yer alması şarttır. Bu programa girmeye hak kazananlardan yaptırılacak soruşturmada tutum ve davranışları ile yasadışı siyasi, yıkıcı, irticai, bölücü, ideolojik görüşleri benimsememiş bu gibi faaliyetlerde bulunmamış veya karışmamış olması, herhangi bir suçtan dolayı mahkum olmamış ve başvuru tarihinde hakkında soruşturma ya da kamu davası ile şahsi bir ceza davası açılmamış olması, yaptırılacak arşiv araştırmalarının olumlu sonuçlanması koşulu aranacaktır. Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulunda yabancı dil İngilizce’dir ve Beden Yeterliliği zorunlu derstir. Bu programa kayıt olan öğrenciler, mesleğin gerektirdiği “üniforma”yı giymek zorundadırlar.” 
şeklinde değiştirilmesine,
c)Fen-Edebiyat Fakültesi;
-Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, Dil Bilimi, İstatistik ve Klasik Arkeoloji Bölümlerinde aktif eğitim uygulanmaktadır koşulunun konulmasına,
d)Hemşirelik Yüksekokulu;
-Bu programda probleme dayalı öğrenim yapılmaktadır koşununun konulmasına,
e)Mimarlık Fakültesi;
-Şehir ve Bölge Planlama Bölümüne alınacak öğrencilerde aranacak koşullardan 72.maddenin kaldırılmasına,
f)Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu;
-Diş Protez programına 2002-2003 öğretim yılında 15 öğrenci alınmasına ve koşullara 1. ve 14. Maddenin konulmasına,
Mevcut bazı bölüm/programlarda fiziki kapasitenin yetersiz oluşu ve öğretim elemanı azlığı nedeniyle öğrenci kontenjanlarının ekli tablodaki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
KARAR 4-
 Konunun incelenmek üzere gündemden çekilmesine oybirliği ile karar verildi.
KARAR 5-
 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim planının 8.yarıyılında seçimlik olarak yer alan “IK 478 Emtia Borsası ve Vadeli İşlemler 2+0” dersinin kaldırılmasına, bu dersin yerine “IK 478 Değerlilik Analizleri ve Portföy Yönetimi 2+0” dersinin seçimlik olarak 8.yarıyılda okutulmasına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 6-
 Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde mevcut bulunan, Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalının kaldırılmasına, yine aynı bölümde;
-Bilgi Teknolojileri ve Yönetim Sistemleri Mühendisliği,
-Üretim ve İmalat Sistemleri Mühendisliği,
-Kalite Mühendisliği,
Anabilim Dallarının açılmasına ve konunun 2547 Sayılı Kanunun 7/d-2 maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi. 
KARAR 7-
 Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim planının seçmeli dersler listesinde yer alan “ÇEV 436 Çevre Yönetimi 3+0” dersinin kaldırılmasına oybirliği ile karar verildi. 
KARAR 8-
 Üniversitemiz Öğretim ve Sınav Çerçeve Yönetmeliğine ekteki şekilde iki yeni madde ilave edilmesine oybirliği ile karar verildi.
KARAR 9-
 Dokuz Eylül Üniversitesi Beyin Dinamiği Multidisipliner Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetmeliği’nin ekteki şekilde kabulüne ve adı geçen merkezin kurulabilmesi için 2547 Sayılı Kanunun 7/d-2 maddesi uyarınca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.