23.06.2015/445
ÜNİVERSİTE SENATOSU KARARLARI
Toplantı Tarihi : 23.06.2015
Toplantı Sayısı : 445
GÜNDEM :
- Geçen toplantı tutanağı.
- Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalına bağlı “Tıbbi Viroloji Bilim Dalı” kurulması.
- İşletme Fakültesi bünyesindeyer alan bazı bölümlerin öğretim planlarında 2015-2016 öğretim yılından itibaren değişiklik yapılması.
- Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesindeyer alan bazı lisansüstü programların öğretim planlarında 2015-2016 öğretim yılından itibaren değişiklik yapılması.
- Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü öğretim planında 2015-2016 öğretim yılından itibaren değişiklik yapılması.
- Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Öğrenci Yönergesi taslağı.
- Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programı Öğrencileri İle Mezunlarının Başarı Sıralamasının Belirlenmesine İlişkin Yönerge taslağı.
- 6645 sayılı Kanun’un 11.maddesi ile 2547 sayılı Kanun’un 5.maddesinin (ı) fıkrasına eklenen hüküm uyarınca; İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilecek mezunları yetiştiren fakültelerin öğretim planlarına iki yarıyıl olmak üzere ortak zorunlu ders olarak eklenmesi gereken İş Sağlığı ve Güvenliği dersinin, (2+0) ve 2 AKTS olarak “İSG-4001 İş Sağlığı ve Güvenliği I” ve “İSG-4002 İş Sağlığı ve Güvenliği II” kodlu olarak planlaması ve fakültelerin öğretim planlarının buna göre düzenlenmesi konusu.
- 2015-2016 öğretim yılında Üniversitemize Yatay geçiş yoluyla alınacak öğrenci kontenjanlarının tespiti.
- Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 6. ve 7. maddelerinde değişiklik yapılması.
- Dokuz Eylül Üniversitesi ile Kosova Kolegji AAB Üniversitesi arasında hazırlanan akademik işbirliği protokolü.
Toplantıda BulunanlarToplantıda BulunmayanlarProf.Dr. Mehmet FÜZÜNProf.Dr. A.Murat TUNCAYProf.Dr. Halil KÖSEProf.Dr. Melda SURProf.Dr. Recep YAPARELProf.Dr. Yeşim Kamile AKTUĞLUProf.Dr. Murat ÖZGÖRENProf.Dr. Sacit ÖZERProf.Dr. Süleyman BAŞLARProf.Dr. A.Güldem CERİTProf.Dr. Mustafa DAŞProf.Dr. İsmail SÖKMENProf. Halil YOLERİProf.Dr. Samiye METEProf.Dr. Veli Özer ÖZBEKProf.Dr. Öcal USTAProf.Dr. Rıza SAVAŞProf.Dr. Yasemin ARBAKProf.Dr. Atilla ORBAYProf.Dr. Ercüment YALÇINProf.Dr. O.Avşar KURGUNProf.Dr. Tülay CANDAProf.Dr. Yunus DOĞANProf.Dr. Hakkı KİŞİProf.Dr. Remzi YAĞCIProf.Dr. Barbaros ÇETİNDoç.Dr. Özlem KÜÇÜKGÜÇLÜProf.Dr. Kamil TÜĞENProf.Dr. Muammer ERBAŞProf.Dr. Banu DURUKANProf.Dr. Mine DEMİRSOYDoç.Dr. Yusuf GÜMÜŞProf.Dr. Osman AÇIKGÖZYrd.Doç.Dr. Emin ELMACIProf.Dr. Faik Erdeniz ÖZELProf.Dr. Ali İhsan YİTİKDoç.Dr. Cenk KEŞANProf.Dr. Ayşe OKURProf.Dr. Mehmet Fırat KUTLUKProf.Dr. Mehmet ÖZTÜRKProf.Dr.H.Nur OLGUNProf.Dr. İbrahim ASTARCIOĞLUProf.Dr. Utku UTKULUProf.Dr. İbrahim Akın ALTUNProf. M.Faruk DÜZGÜNDoç.Dr. Murat HATİPOĞLUYrd.Doç.Dr. Nursen İLÇİNProf.Dr. Hüseyin Avni EGELİProf.Dr. Atila AKKOÇLUProf.Dr. Alp TİMURProf.Dr. Atalay ARKANYrd.Doç.Dr. Kenan KIRKPINARRaportör Prof.Dr. Can KARACA
Üniversite Senatosu 23.06.2015 Salı günü saat 16.30’da Rektör Prof.Dr. Mehmet Füzün başkanlığında dört üye dışında diğer üyelerin katılmasıyla toplandı.
Prof.Dr. Abbas Türnüklü, Prof.Dr. Kemal Arı, Prof.Dr. Ali Günay Balım, Prof. Şeniz Duru ve Prof.Dr. Sema Savcı görevli/mazeretli olmaları nedeniyle Dekan Vekili Prof.Dr. Mustafa Daş, Müdür Vekilleri Yrd.Doç.Dr. Emin Elmacı, Doç.Dr. Cenk Keşan, Prof. M.Faruk Düzgün ve Yrd.Doç.Dr. Nursen İlçin toplantıya katıldılar.
Prof.Dr. A.Murat Tuncay, Prof.Dr. Melda Sur, Prof.Dr. Yeşim Kamile Aktuğlu ve Prof.Dr. Sacit Özer görevli/mazeretli olmaları nedeniyle toplantıya katılamadılar.
Gündem üzerinde yapılan görüşmelerde 10. ve 11. maddelerin ilave edilmesine karar verilerek maddelerin görüşülmesine geçildi.
KARAR 1- Geçen toplantıya ait kararlar okunarak imza edildi.
KARAR 2- Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalına bağlı “Tıbbi Viroloji Bilim Dalı” kurulmasına ve konunun Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na arzına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 3- İşletme Fakültesi bünyesinde yer alan bazı bölümlerin öğretim planlarında 2015-2016 öğretim yılından itibaren değişiklik yapılmasına ve bu değişikliğin Fakülte Kurulunun 15.04.2015 tarih ve 04/01 sayılı kararında belirtildiği şekilde uygulanmasına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 4- Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan bazı lisansüstü programların öğretim planlarında 2015-2016 öğretim yılından itibaren değişiklik yapılmasına ve bu değişikliğin Enstitüsü Kurulunun 25.03.2015 tarihli ve 02/01 sayılı kararında belirtildiği şekilde uygulanmasına oyçokluğu ( 47 Evet – 1 Hayır) ile karar verildi.
KARAR 5- Edebiyat Fakültesi Müzecilik Bölümü öğretim planında 2015-2016 öğretim yılından itibaren değişiklik yapılmasına ve bu değişikliğin Fakülte Kurulunun 12.06.2015 tarih ve 62/01 sayılı kararında belirtildiği şekilde uygulanmasına oybirliği ile karar verildi.
KARAR 6- Dokuz Eylül Üniversitesi Özel Öğrenci Yönergesi’nin ekteki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
KARAR 7- Dokuz Eylül Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programı Öğrencileri İle Mezunlarının Başarı Sıralamasının Belirlenmesine İlişkin Yönerge’nin ekteki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
KARAR 8- 6645 sayılı Kanunun 11.maddesi ile 2547 sayılı Kanunun 5.maddesinin (ı) fıkrasına eklenen hüküm uyarınca; İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı olabilecek mezunları yetiştiren fakültelerin öğretim planlarına iki yarıyıl olmak üzere ortak zorunlu ders olarak eklenmesi gereken İş Sağlığı ve Güvenliği dersinin, (2+0) ve 2 AKTS olarak “İSG-4001 İş Sağlığı ve Güvenliği I” ve “İSG-4002 İş Sağlığı ve Güvenliği II” kodlu olarak planlaması ve fakültelerin öğretim planlarının buna göre düzenlenmesine ilişkin konu görüşüldü.
Ortak Zorunlu Ders olarak öğretim planlarına İş Sağlığı ve Güvenliği dersini eklemesi gereken Fakültelerin Dekanları tarafından ortak bir görüş oluşturularak, konunun gündeme getirilmesine karar verildi.
KARAR 9- 2015-2016 öğretim yılında Üniversitemize Yatay geçiş yoluyla alınacak öğrenci kontenjanlarının ekteki şekilde kabulüne oybirliği ile karar verildi.
KARAR 10- Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nin 6’ncı maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi ve 7’nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile üçüncü fıkrasında aşağıdaki şekilde değişiklik yapılmasına oybirliği ile karar verildi.
Dokuz Eylül Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği
Yüksek lisans programlarına başvuru şartları ve değerlendirme
MADDE 6 – (1) Yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adaylarda aranacak koşullar şunlardır:
c) (RG-27/03/2015-29308) Tamamen Türkçe eğitim yapılan programlarda İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca, Farsça dillerinin birinden, kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim yapılan programlarda programın öğretim dilinden, programın öğretim dilinin adayın ana dili olması halinde bu bentte sayılan ikinci bir yabancı dilden Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavından en az 50 puan veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puanın veya Arapça ve Farsça dilleri için İlahiyat Fakültesince, İngilizce, Almanca ve Fransızca dilleri için Yabancı Diller Yüksekokulunca yapılacak olan yabancı dil yeterlilik sınavından en az 55 puanın sağlanması gerekir.
Hazırlık sınıfı
MADDE 7 – (RG-27/03/2015-29308) (1) Kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim yapılan yüksek lisans programlarında programın dilinden;
a) Dokuz Eylül Üniversitesi ilgili mevzuatı uyarınca kısmen veya tamamen yabancı dille eğitim yapılan programlarda hazırlık sınıfından muafiyet için gerekli asgari yeterlik puanını,
(3) İlgili mevzuat hükümlerine göre yabancı dil yeterlilik koşullarını taşıyan öğrenciler yabancı dil yeterlilik sınavından en geç yedi gün önce Arapça ve Farsça için İlahiyat Fakültesi Dekanlığına, diğer diller için Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne başvurarak yabancı dil yeterlik talebinde bulunabilirler.
KARAR 11- Yurtiçinde ve Yurtdışında Görevlendirmelerde Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmelik’in 8. maddesi uyarınca; Üniversitemiz ile Kosova Kolegji AAB Üniversitesi arasında akademik işbirliği yapılmasına ve iki Üniversite arasında hazırlanan Akademik İşbirliği Protokolünün uygunluğuna oybirliği ile karar verildi.